Akustik İşitme Cihazları

Saf Ses Odyometrisi

En sık uygulanan işitme testi çeşididir. Her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir. Hasta sesi duyduğu zaman elindeki butona basarak işaret verir. Böylece işittiği ses seviyesi belirlenmiş olur. Bu ölçümde hava yolu ve kemik yolu işitme seviyesi belirlenir. Hava yolu ölçümleri kulak kepçesinden beyine kadar olan işitme yolları hakkında bilgi verir. Kemik yolu ise iç kulaktan itibaren bilgi verir.

İşitme seviyesi desibel (dB) olarak ölçülür.

Buna göre:
0-20 dB : Normal
20-40 dB : Hafif Derecede İşitme Kaybı
40-60 dB : Orta Derecede İşitme Kaybı
60-80 dB : İleri Derecede İşitme Kaybı
80-100 dB : Çok ileri Derecede İşitme Kaybı 100 dB ve üstü : Tam İşitme Kaybı

Timpanometri

Orta kulağın basıncını ölçmeye yarayan testtir. Uygulanması çok kolaydır, bebeklere dahi yapılabilir. Ölçümün yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir.

Konuşmayı Ayırt Etme Oranı

Hastanın konuşmaları anlama yüzdesini ölçmeye yarayan bir testtir. İşitme eşikleri belirlendikten sonra hastanın işitebileceği şiddette bazı kelimeler okunur. Hastanın bu kelimelerin ne kadarını tekrar edebildiğine göre ölçüm yapılır.

Stapes Refleksi Ölçümleri

Stapes refleksi, sesli uyaran karşısında orta kulaktaki stapes (üzengi kemiğinin) hareket etmesi ile oluşan bir reflekstir. Bu refleksin oluşumunu işitme siniri ve yüz siniri sağlar. Bir kulağa ses verildiğinde iki kulakta birden stapes hareket eder. Timpanometri adı verilen alet ile ölçüm yapılır. hastanın kulağına bir prob takılır. Ses veildiği zaman stapesin hareketi, orta kulak basıncındaki değişiklikler sayesinde ölçülür.

SISI

Bu test iç kulak ile ilgili hastalıklarda uygulanabilir. Normal kulak ses şiddetindeki çok küçük artışları fark etmez. Ancak iç kulak ile ilgili problemlerde bu artışlar fark edilir. Yani SISI testi ile hastanın bu artışları fark etmesi iç kulak hastalığını gösterebilir.

Tone Decay

Belirli bir tonda verilen sese karşı kulağın adaptasyon göstermesi prensibine dayanır. Hastaya ses verildiği zaman bir süre sonra bunu duymaz hale gelir. Belirli bir süre duyması için ses şiddetini çok arttırmak gerekebilir.

Otoakustik Emisyon (OAE)

Bu teknik işitme ile ilgili problemlerin tespitinde son yıllarda daha çok kullanılmaktadır. Özellikle yeni doğan ve bebeklerin işitme taramalarında artık en fazla OAE tercih edilmektedir.

Beyinsapı Cevaplı Odiometri (BERA)

Bu işitme testi, sesli uyarana karşı iç kulak ve beyinsapının verdiği yanıtları değerlendirir. Bu yanıtlar elektriksel bazı dalgalar olarak ölçülür. Oluşan dalgaların yorumlanmasıyla işitme seviyesi, iç kulak ve beyin sapı hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunur. yorumlanmasıyla işitme seviyesi, iç kulak ve beyin sapı hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunur. Tüm işitme testleri, Odyovest’te uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilmekte ve test sonuçlarına göre doğru yönlendirmeler yapılmaktadır.